Oppikirja-arvio: Suomen mestari 1 – suomen kielen alkeisoppikirja aikuisille ja nuorille

Ksenia Zakharova

[Teksti liittyy Näkökulmia oppimateriaaleihin-sarjaan. Lue esittely.]


Suomen mestari 1 -kirja kuuluu Suomen mestari -oppikirjasarjaan. Oppikirjasarja koostuu kahdesta kirjasta Suomen mestari 1 ja Suomen mestari 2. Suomen mestari 1 -kirjassa opiskelu alkaa alkeistasolta. Eurooppalaisessa viitekehyksessä oppikirja kattaa taitotason A1. Kirja on tarkoitettu suomea toisena tai vieraana kielenä opiskeleville aikuisille ja nuorille, mikä hyvin näkyy oppikirjan henkilöiden valinnassa. Kirjan hahmoina ovat aikuiset kielen opiskelijat, jotka oman elämäntilanteensa takia ovat muuttaneet Suomeen ja käyvät suomen kielen kurssilla. Esimerkiksi Alex Berger on kotoisin Etelä-Afrikasta, mutta tällä hetkellä on töissä suomalaisessa yrityksessä ja opiskelee suomea tai Olga, joka tällä hetkellä on perheen äiti ja opiskelee suomea löytääkseen tulevaisuudessa työpaikan.

Oppimateriaalipakettiin kuuluvat erikseen hankittavat äänite ja opettajanopas. Oppikirja on yksikielinen, mutta sisältää myös suomi-venäjä ja suomi-englanti sanastolistat, mikä helpottaa opiskelijan oppimisprosessia. Jos henkilö hallitsee suomen kielen alkeet ja on hyvin motivoinut kielen opiskeluun, hänellä on mahdollisuus käyttää Suomen mestari 1 -oppikirjaa itseopiskeluun.

Oppikirja on suunnattu aikuisille ja nuorille suomen kielen opiskelijoille, mitä tukee kirjan aihepiirien valinta. Aiheet on valittu myös sen mukaisesti, mitkä taidot ja asiat suomen kielen opiskelijan on opittava päästäkseen peruskielitaidon tasolle A1. A1 -tason saavuttanut kielen oppija osaa: tunnistaa itseänsä, perhettään ja lähiympäristöään koskevia tuttuja sanoja ja tavallisimpia sanontoja, vastata itseänsä koskeviin yksinkertaisiin kysymyksiin lyhyin lausein, kirjoittaa lyhyen, yksinkertaisen viestin (Eurooppalainen viitekehys). Aiheet liittyvät suomen kielen oppijan arkeen: minä itse, perhe-elämä, koti, vapaa-aika, opiskelu ja työ. Muita käsiteltäviä asioita ovat esim. luonto ja matkailu. Opiskelija oppii myös kertomaan itsestään ja oman elämäntarinansa. Aiheet ovat siis sekä nuorelle kielen opiskelijalle ajankohtaisia, että A1 tason vaatimuksia vastaavia.

Suomen mestari 1 -oppikirjassa opetetaan kommunikointitaitoja. Kun ihminen on vasta aloittanut kielen oppimisen, hänen on ymmärrettävä ja opittava kielen foneettisia ominaisuuksia. Tähän oppikirjasta löytyy ääntämis- ja kuuntelutehtäviä. Kirjan sivuilla harjoitukset etenevät yksinkertaisista monipuolisempiin kommunikatiivisiin tehtäviin. Oppikirjan tekstit vaihtelevat kerronnan ja dialogin välillä. Opiskelijan suomen kielen taidon karttuessa tekstit muuttuvat pitemmiksi ja vaikeammiksi. Vaikka oppikirjan kieli on kirjakieli, kirjan lopussa esitellään lyhyesti puhekielen yleisiä piirteitä. Oppimateriaalin tarjoamista dialogeista löytyy jonkun verran keskustelupartikkeleita (esim. niin, hei, ahaa, tuota), mutta kieli on pääasiassa muodollista. Oppikirjan kieli ei vaikuta autenttiselta, mutta se on ymmärtävää, koska alkuvaiheessa oppijan on parempi osata perusasioita. Suomen mestari 1–oppikirjan jokaisessa osassa on Puhutaan–osio, jossa mainitaan aiheeseen liittyvää sanastoa.

Suomen mestari 1 –oppikirjassa on paljon huomiota kiinnitetty kieliopin oppimiseen. Kielioppiosat on selkeitä ja kieliopilliset säännöt on esitetty ”laatikoissa”. Oppikirjasta löytyy ihan ”perinteisiä” tehtäviä (esim. laita sana oikeaan muotoon, tee kieltoverbi jne), mutta löytyy myös erilaisia. ”Etsi 10 virhettä tekstistä. Korjaa teksti” (Hän on 38 vuotta vähän. Hän puhuu suomi ja vähän saksaa. Liisa asumme Helsingissä) ei ole paras mahdollinen tehtävä alkeistason opiskelijoille. Oppikirjassa on paljon havainnollistamismateriaaleja (esim. kaupassakäynti-, ruoka ja juoma-, ammatit- ja verbit-aiheista on tehty kuvasanastolistoja ja kuvatehtäviä). Kuvat ja kuviin liittyvät tehtävät auttavat hyvin uusien sanojen muistamista ja ne ovat hyödyllisiä sekä aikuisille että nuorille opiskelijoille.

Oppikirjan päätarkoitus on saada ihmiset puhumaan suomen kieltä ja kielenoppijalla on tärkeä rooli oppimisprosessissa. Kirjan tavoitteet ja kommunikointitaitojen kehittämiseksi suunnatut tehtävät vaativat aktiivisuutta opiskelijoilta.

Suomen mestari 1 -oppikirjan tehtävät ovat monipuolisia ja kaikki kielioppi-, sanasto- ja tekstitehtävät auttavat hyvin opiskelijaa saavuttamaan alkeistason.


LÄHTEET

Arvioitu oppikirja:

Gehring Sonja, Heinzmann Sanni 2010: Suomen mestari 1. Helsinki: Finn Lectura

Muut

Eurooppalainen viitekehys http://www.uta.fi/kielikeskus/index/viitekehys.htm (10.12.2012)